DAY   OFF   ACTIVITIES

Alege legaturi snowboards
03 mai 2023

Potrivit directoarei Casei Județene de Pensii Brașov, în 2022, la capitolul venituri fiscale la bugetul asigurărilor sociale, acestea au crescut cu 4%, de la 1,98 la 2,06 miliarde lei. În schimb, cheltuielile au crescut cu 9 procente, de la 3,44 la 3,76 miliarde lei.

Sistemul de pensii ar putea intra în incapacitate de plată

 

Directorul Casei Județene de Pensii Brașov, Diana Itu, susţine că ar fi un pericol să nu mai poată plăti drepturile celor care ies la pensie:

 

„La nivelul anului 2022 avem un număr de aproximativ 160.000 de pensionari, din care 150.000 sunt pensionari de stat, 5000 sunt pensii comunitare, 853 avem pensii de agricultori, iar 10.300 avem pensii speciale” - a declarat directorul Casei Judeţene de Pensii Braşov.

 

Județul Brașov este un caz fericit deoarece raportul este de 115 persoane cu vârsta de peste 65 de ani la 100 de copii până în 15 ani, în timp ce media la nivel național este de 121 de persoane cu vârsta de peste cea a pensionării la 100 de copii până în 15 ani.

 

Aceste date reflecă faptul că sunt și județe unde acest raport este cu mult peste 130 la 100, unde toate taxele și impozitele pe salarii nu reușesc să acopere depturile financiare ale locuitorilor pensionari.

Ministrul Muncii a reacționat, contrazicând categoric, după ce şeful Casei de Pensii a avertizat că sistemul de pensii ar putea intra în colaps, susţinând că este exclusă o astfel de ipoteză, aceea de a nu se mai poată plăti drepturile pensionarilor.

Avertizare sumbră: "Sistemul de pensii intră în colaps" 

În timp ce la Guvern măsurile de austeritate sunt în decurs de analiză, directorul Casei de pensii din Brașov trage un semnal de alarmă: "Sistemul de pensii va intra în colaps în perioada următoare, iar orașul nu va mai putea plăti pensiile bătrânilor". Informația este negată însă de ministrul Muncii, Marius Budăi.

 

CNPP - Casa de Pensii