DAY   OFF   ACTIVITIES

Alege legaturi snowboards
17 decembrie 2022

Tipuri de legături

 

La capitolul ăsta este mai simplu, întrucât, sunt doar câteva tipuri de legături, iar acestea se aleg predominant în funcție de preferințe, dar bineînțeles, în combinație cu bugetul dispobil.

 

Legăturile cele mai des întâlnite - Strap In


Aceste tipuri de legături de snowboard sunt cele mai comune. Sunt ușor de utilizat, sigure și receptive și au fost standardul de veacuri. Trebuie doar să strecurați piciorul, să strângeți curelele și sunteți gata de plecare. 

 

Legenda portiuni legaturi snowboard

 

Legăturile mai comod de fixat - Rear-Entry

 

Legăturile cu intrare prin spate pot fi identificate prin spatele înalt întărit și prin cablul unic de pe laterale spre calcâi. La acest model de legături se deschide partea din spate, glisați piciorul în acestea până la capăt și apoi închideți partea din spate.

 

Top de legaturi step in

 

Legăturile cele mai comod de fixat (în condiții ideale) - Step-On

 

Legăturile de la Burton, numite chiar Burton Step On și legăturile K2, numite Clicker oferă comoditate maximă prin designul lor. Acestea necesită bootsi speciali, evident facuți tot de pionierii acestui design, numiți Burton Step On și permit cu ușurință fixarea bootului în legătură prin simpla pășire precisă în aceasta.

 

Step On Tehnologie Burton

 

 

Mărimea legăturilor - S/M/L/XL

 

Legăturile pentru snowboard sunt disponibile în dimensiuni generale care variază de la S la XL.

De ținut minte ca fiecare dimesiune este apreciată ușor diferit de la producător la producător, fără să existe un standard internațional.

 

Este esențial să aveți legăturile de mărimea potrivită pentru bootul ales, așa că verificați întotdeauna tabelul de mărimi al producătorului de pe paginile produselor individuale pentru a vedea de ce mărime aveți nevoie.

După consultarea tabelului de mărimi al producătorului, este esențial să verificați dacă legătura se potrivește bootului avut.

 

Ideal este să fie făcută proba fizic, pentru a vă asigura că bootul nu depășește excesiv suprafața legăturii și nici strapurile/curelele (dacă există) nu ar trebui să fie strânse încât să provoace disconfort (în niciun caz durere), dar nici să aibă o slăbiciune excesivă. În cazul in care capătul strapului/curelei nu ajunge la clichet, este posibil să fie nevoie să fie ajustată sau să așezațti mai bine bootul în legătură - curelele de legare se ajustează de obicei din ambele părți pentru a centra cureaua peste boot.

 

Partea de călcâi a bootului ar trebui să se potrivească perfect în legătură. O legătură bine ajustată ar trebui să permită bootului să se îndoaie, dar nu să se balanseze sau să se miște în interiorul legăturii.

 

Dacă poziția piciorului în boot este confortabilă (fără durere), iar legăturile se prind bine de boot fără joc suplimentar, atunci este compatibilitate 100%.

 

 

Desigur că în cele din urmă, totul se reduce la preferințe, dar este important să luați în considerare flexul, tipul de fixare și compatibilitatea cu placa atunci când vă alegeți legăturile pentru snowboard, astfel încât să aveți cea mai bună experiență pe munte.

De aceea este bine să apelați la experți, la momentul achiziției echipamentului, pentru a vă asigura că legăturile sunt compatibile cu placa.

 

Flexibilitatea legăturilor

 

Flexul corect al legăturii pentru snowboard depinde de câteva lucruri: nivelul tău de abilitate, stilul tău de dat, flexul bootsilor, dar și al plăcii. Sunt trei niveluri majore de rigiditate: stiff, medium, soft.

 

Legaturi pe trei niveluri de duritate

 

Preferințele personale vor juca, de asemenea, un rol, dar, în principal, depinde de stilul de riding, nivelul de abilitate și de potrivirea dintre bocanci și placă.

 

La un nivel mai detaliat, pe o scară de la 1 la 10, plajele de rigiditate ar arăta astfel:

 


Soft — 1~2


Medium spre soft — 3~4


Medium — 5 ~ 6 


Medium spre stiff — 7 ~ 8


Stiff — 9 ~ 10Pentru începători este recomandată o rigiditate mai aproapiată de soft, în situații speciale, poate chiar medium-soft, asta pentru situațiile în care "începătorul" are ceva experiență în alte sporturi în care este implicată vreun tip de placă.

 

Pe măsură ce prindeți experiență, o să simțiți nevoia de un nivel mai mare de rigiditate al legăturilor.

 

Sistemul de prindere al legăturilor de placă

 

Luând în calcul doar tipurile de prindere folosite mai des, respectiv mai moderne, cele mai multe plăci de snowboard sunt prevăzute cu un sistem de prindere 4 x 4 pe ele. Acest sistem de montare a fost standardul industriei pentru o lungă perioadă de timp, cu mare succes. Patru șuruburi care fixează legaturile pe placă, bineînțeles, prin intermediul discului de prindere, oferind o conexiune solidă și conducând puterea direct în placă.

 

Există plăci de la diferiți producători și cu alte tipuri de prindere pentru legături, dar mai rar întâlnite, cu excepția prinderii de tip Channel, care a devenit din ce în ce mai populară pe modelele mai noi de plăci.

 

Tipuri standardizate ale fixarii legaturilor de snowboard

 

 

Este foarte important de ținut minte că legăturile reprezintă legătura directă cu placa de snowboard, deci cu solul și transferă energia, așa că este important să vă alegeți o pereche care să se potrivească stilului de dat și nivelului de experienta, iar culoarea acestora sa fie mai pe la coada criteriilor de selecție.

Cum să alegi legăturile de snowboard în funcție de nevoie

Cum să alegi legaturile de snowboard potrivite

 

Te întrebi cum să alegi prima ta pereche de legaturi pentru snowboard? Acest ghid va prezenta condițiile cheie, astfel încât să  poți configura corect set-up-ul încă de la început.