DAY OFF ACTIVITIES
După ce aceasta este pregătită, poate fi așezată peste legume, dar foarte important este să fie presată astfel încât să fie inconjurată de legumele și orezul din vas, tot conținutul urmând să fie la același nivel. Nu este o problemă dacă legumele și orezul depășesc carnea la nivel.
Se toarnă apă caldă peste ingredientele din vas, astfel încât lichidul să acopere tot conținutul din vas, depășind cu maxim 1cm conținutul, vas ce va fi acoperit cu un capac, urmând să fie băgat la cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 30-45 de minute.
La un interval de aproximativ 10 minute, trebuie verificat ca nivelul de apă sa nu scadă prea mult sub nivelul de sus al conținutului, până când orezul este complet hidratat iar carnea este făcută pe gustul bucătarului.
Sunt puțini celor cărora să nu le placă pilaful, iar această rețetă este relativ simplă, pilaful fiind una dintre mâncărurile puțin pretențioase când vine vorba de atenția necesară pe parcursul procesului de gătire. Pilaful poate fi deosebit de divers, dulce ori sărat, în funcție de soiul ingredientului principal, dar totul depinde de preferințele culinare ale bucatarilor implicați.
Reteța presupune o combinație de legume dorite, în acest caz: ceapă uscată dar și partea albă de la ceapa verde, morcov, dovlecel și/sau zucchini și ciuperci, cu sau fără carne în funcție de gusturi și sau preferințe.
Un prim sfat este utilizarea unui vas mai adânc, ce poate fi folosit și pe aragaz dar și la cuptor, care preferabil este mai gros, având inerție termică mai mare, precum o oală de fontă.
După curățarea, spălarea și tocarea tuturor legumelor dorite se poate începe prin a urma al doilea sfat, doar pentru un gust mai intens pentru cei ce preferă, mai exact punând o lingură de untură în vasul ce urmează a fi folosit, în loc de ulei, în acest caz fiind untură de rață. În cazul în care se preferă uleiul vegetal, cel de floarea soarelui este numai bun pentru început.
După încălzirea oalei alese și adăugarea uleiului sau a unturii, se pot adăuga toate legumele, călindu-se cateva minute până când ceapa își schimbă ușor culoarea, moment în care se poate adăuga o cană de orez. Se amestecă până la omogenizarea tuturor ingredientelor sau cu alte cuvinte, tot orezul adăugat să fie uns de restul ingredientelor. Pe lângă sarea și piperul care se adaugă după gust, nu vă sfiiți să adăugați ingrediente orientale precum sumac, curry, etc. dar în cantități mici (un vârf de linguriță).
Aceasta presupune sotarea în ulei sau grăsime a orezului sau a altor tipuri de semințe precum bulgur sau quinoa, împreună cu ceapa tocată, apoi gătirea lor acoperite cu apă sau chiar cu supă , sub capac, la cuptor.
Pilaful este întâlnit aproape în toate bucătariile de pe glob, desigur, în functie de tradițiile culinare locale, poate avea o varietate de tipuri de ingrediente când vine vorba de carne și legume, dar și de mirodenii.