DAY   OFF   ACTIVITIES

Camp Fire - Foc de tabara - Foc pe pamant
23 ianuarie 2023

 

Piramidă - Simbolul focului de tabără

 

 Unul din cele mai întâlnite forme de foc, asta se datorează simplității de pregătire.

 

Cel mai simplu foc de tabara - Cum sa pregatesti focul pentru tabara

 

Forma acestui foc este una atât de des întâlnită încât este deja un simbol pentru focul de tabără.

 

Acesta este un tip de foc care arde foarte repede, de aceea este un tip de foc ce necesită ceva mai multă întreținere, cu temperaturi înalte, dar pe o suprafață mică.

 

Stivă - Numit și încrucișat

 

Unul din cele simple dar și eficiente tipuri mulțumită necesității mici de întreținere, dar și arderii la temperaturi ridicate pe suprafață mare.

 

Cel mai simplu foc de tabara - Cum sa pregatesti focul de tabara

 

Acesta este unul din focurile care se aprind mai greu dar rezistă cu ușurintă multă vreme fără a fi întreținute.

 

Platformă - Cel mai puțin pretențios

 

De asemenea unul din cele simple dar și eficiente tipuri mulțumită necesității foarte mici de întreținere, cu ardere la temperaturi ridicate pe suprafață mare.

 

Cel mai simplu foc de tabara - Cum sa pregatesti focul pentru tabara

 

Acesta necesită un timp ușor mai mare pentru pregătire și aprindere, dar merită efortul pentru că este deosebit de longeviv, consumându-se lent, producând jar puternic.

 

Înclinat - Cel mai rapid, simplu dar și ineficient.

 

Fiind un foc foarte simplu de pregătit, vine la pachet cu dezavantajul de a nu fi foarte eficient.

 

 

În general, la părăsirea locului taberei, ar trebui să stingeți focul turnând apă pe el (aveți grijă să nu stați în locuri în care aburul vă poate arde), amestecând cenușa, apoi aplicând mai multă apă. Repetați de câte ori este nevoie.

 

Cenușa trebuie să fie rece la atingere înainte de a părăsi locul. Asigurați-vă cu desăvârșire că un foc și cărbunii săi sunt stinși și reci înainte de a pleca.

 

Rețineți că practica de a folosi pământ sau nisip pentru a stinge un incendiu este problematică, deoarece poate izola cărbunii, care se pot dezveli ulterior, aprinzând un incendiu.

 

Nu lăsați niciodată un foc de tabără nesupravegheat!

 

Stay safe!

Pentru a aprinde un foc reușit, aveți nevoie de trei tipuri de lemn: surcele mărunte, surcele mai groase și lemne de dimensiuni medii.

 

Prin surcele mărunte a se înțelege crenguțe mici uscate, frunze uscate, ace uscate sau chiar puf de pădure.

 

Surcelele mai groase constau din bețe mici, de obicei cu diametrul mai mic de 2-3 degete.
Lemnul de foc de dimensiuni medii este orice bucată mai mare de lemn și este ceea ce va menține focul aprins până târziu în noapte.
 

Ideal, pentru a evita introducerea unor insecte noi dăunătoare într-o pădure, este bine să fie folosit lemn local, bineînțeles nefiind de luat în calcul lemnul tratat cum este cel din plasele cu lemne.

 

Dacă veți căuta lemne de foc, adunați numai lemnele doborâte departe de locul unde vă aflați. Nu tăiați niciodată copaci vii și nu rupeți ramuri din copaci în picioare.

 

Este bine ca pe timp de zi să începeți să adunați lemnul din locațiiile mai îndepărtate ca în caz de nevoie pe timp de noapte să fie surse mai apropiate până la care nu este necesara deplasarea pe o perioadă lungă.

 

Nu adunați și nu ardeți bucăți mai groase decât încheietura mâinii unui adult. Acest lucru se datorează faptului că bucăților groase de lemn rareori li se permite să ardă complet și, de obicei, sunt lăsate în urmă ca resturi înnegrite și inestetice.

 

Nu uitați să respectați principiile "Leave No Trace" atunci când adunați lemnul.

 

Sunt nenumărate forme de foc, dar acestea sunt principalele, fiecare având un scop diferit, dar și un alt grad de dificultate.

Plecând de la premisa de condiții ideale - sufient timp rămas din zi adică cel puțin încă doua ore de lumină naturală, unul dintre primii pași pentru a face un foc este pregătirea locului unde urmează a fi focul făcut. 

Majoritatea locurilor de camping amenajate sau unde a mai campat lumea, au o versiune a acestora.

 

Verificați întotdeauna dacă este permis ca în locurile special amenajate de campare să aprindeți focul, pentru că în unele zone, perioadele de secetă severă pot face ca focurile de tabără să fie interzise chiar și în locurile de campare.

 

Evaluați locul înainte de a aprinde un foc. Dacă locul este mărăciniș sau are crengi joase, mențineți focul la dimensiuni mici sau renunțați complet la el.

În mod ideal, baza focului dvs. ar trebui să fie nisip sau pietriș sau sol mineral (care se găsește adesea în albia cursurilor de apă sau pe bancuri de pietriș). Căldura intensă poate steriliza solul sănătos, așa că alegeți conștiincios locul de amplasare.

Cum să faci focul în forma ideală - Supraviețuire și Recreațional

Cel mai important lucru când vine vorba de foc, este să știi cum să îl faci în funcție de nevoi, dar și în funcție de condițiile mediului din locul cu pricina.

 

Sunt multe variante de a face focul, iar aici sunt doar cateva dintre ele, mai des întâlnite dar si simplu de realizat.